Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Amit a petesejt donációról tudni érdemes

petesejt donáció II.webp

Magyarországon körülbelül 150 ezer pár küzd meddőséggel. Egyes esetekben a megoldás a petesejt donáció lehet. Donorpetesejtért növekvő számban utaznak a hölgyek egészen Izraelig, illetve a közeli szlovák vagy cseh klinikára.

Milyen törvényi szabályok vonatkoznak a petesejt donációra Magyarországon?


Az eljárással kapcsolatban Magyarországon 1997 óta létezik előírás, korábban semmiféle jogszabály nem állt rendelkezésre a témában. 2005-ben egészítették ki a rendeletet oly módon, hogy teret enged annak, hogy családtagok vagy közeli hozzátartozók tegyenek felajánlást egy általuk kijelölt donor részére.

Milyen feltételei vannak a petesejt donációnak?


A petesejt adományozás az egészségügyi törvény által szigorúan szabályozott. Ennek értelmében kizárólag 35 évnél fiatalabb, legalább egy gyermekkel rendelkező nő adhat ivarsejtet. Bár az előírás kitér arra, hogy az adományozó és a befogadó fél nem állhat testvéri viszonyban, viszont közeli hozzátartozónak kell lenniük, így lehet oldalági rokon, a testvér házastársa vagy élettársa, a partner közeli hozzátartozója vagy a házastárs testvérének párja. Továbbá szükség van arra is, hogy a donáció előtt az érintett felek együttesen nyilatkozzanak arról, hogy az adományozásért senki sem fizet, valamint aláírják azt is, hogy nem kényszerből vagy fenyegetésből vállalják azt. Emellett lehetőség van az anonim felajánlásra is, amely megoldás lehet akkor, ha valakinek nincs olyan hozzátartozója, aki tudna segíteni. Ennek során a leszívott petesejteket lefagyasztva tárolják, és csak később használják fel azokat. Névtelen felajánló azonban nagyon kevés van.

Fontos kritérium, hogy ne legyen kimutatható genetikai rendellenesség az adományozónál, illetve megfelelően működjenek a petefészkei, valamint igazolnia kell laborleletekkel, hogy alkalmas egészségügyi szempontból a petesejtjei felajánlásra.

Mikor van rá szükség?


A donáció azoknak a pároknak jelenthet segítséget, akiknél a meddőség a női partner petefészek-elégtelensége miatt áll fenn. Ennek hátterében több ok állhat, ilyen például az előrehaladott életkor, a súlyos mértékű endometriózis, a petefészkek korai kimerülése, a genetikai hajlam, továbbá az is, ha nem termelődik megfelelő minőségű vagy mennyiségű petesejt.

Hogy történik az eljárás a gyakorlatban?
Az első lépés a donor petesejtjének leszívása, amely a szervezeten kívül kerül megtermékenyítésre a partner hímivarsejtjei által. Az embrióbeültetéssel kapcsolatos tervek kialakításában az orvos az embriológussal és a pácienssel közösen vesznek részt, a beültetésre pedig az a petesejtleszívást követő ötödik napon kerül sor. Ilyenkor általában egy, de legfeljebb két embrió kerül beültetésre, a többi jó minőségű embrió pedig lefagyasztásra kerül. A minőséget egyébként a második fejlődési naptól lehet megítélni. Mindehhez természetesen mind az adományozó, mind pedig a befogadó félnek komplex hormonális kezelésen kell már előzetesen részt vennie. Ez biztosítja egyebek mellett azt, hogy a donáció folyamán minél több érett petesejt álljon rendelkezésre, valamint azt is, hogy nagyobb legyen az esély a beültetés során. 
Létezik emellett egy másik módszer is, amely járható utat jelenthet. Ennek során egy speciális, szinkron gyógyszeres kezeléssel hozzák összhangba a donor és a befogadó havi ciklusát, így a lefagyasztás helyett azonnal beültethetőek a megtermékenyített petesejtek. Fontos, hogy a leendő kismamának a beültetést követően még három hónapig mindenképpen alkalmaznia kell a hormonkészítményeket. A statisztikák azt mutatják, hogy egy ciklusból 30-50 százalékos eséllyel alakul ki terhesség.

Csehországban más szabályok érvényesek


Bár maga az eljárás mindenhol ugyanaz, míg Magyarországon nagyon szigorúak a petesejt donációval kapcsolatos szabályok, addig például a csehországi Brno-ban sokkal kevesebb feltételnek kell megfelelni. Itt a donoroknak nem kell közeli hozzátartozónak lennie, valamint pénzbeli fizetséget is kapnak az adományozásért. Átszámítva néhány 100 ezer forintot kapnak, amit a kezelésen részt vevő pár fizet, így jóval több esély nyílik meg az érintettek számára, hiszen tulajdonképpen kiválaszthatják a donációban résztvevő hölgyet.

Továbbá Csehországban engedélyezett az úgynevezett preimplantációs genetikai szűrés, amelynek lényege, hogy előzetesen genetikai vizsgálatot végeznek az embriókon, ezáltal pedig kiszűrhetőek az esetleges mutációk. Vagyis csak a teljesen egészséges embriókat ültetik vissza. Így nem véletlen, hogy mára kialakult az úgynevezett „petesejtturizmus” fogalma. 
 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!