Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Lombikkezelések Csehországban és Szlovákiában

lombikkezelések.webp

Eddig is sok meddő pár választott cseh vagy szlovák meddőségi központokat a sikeres fogantatás reményében, a 2021. májusi kormánydöntés óta azonban még inkább megnőtt azok száma, akik külföldi kezelésre vállalkoznak. A 2022. július 1-jén életbe lépett magyar kormánydöntés következtében nagyon sok pár megy külföldi lombikprogramra. Sokan célozzák meg Csehországot és Szlovákiát, ahol megerősített magyar nyelvű jelenléttel várják a pácienseket.

A jogszabályi változás


2021. május 25-én jelentette be a kormányzat, hogy a demográfiai kihívások miatt állami szerepvállalást igényelnek, így saját kézbe veszik a meddőségi klinikák irányítását. 2021 szeptemberétől nem maradhatott olyan magánintézmény az országban, ahol meddőségi kezeléseket végeznek, a határidő után új kezelést a klinikák már nem vállalhattak, a már megkezdett programot azonban még lehetőségük volt befejezni. Sok külföldi, főként környékbeli országokban található klinika reagált erre megerősített magyar jelenléttel, számítva arra, hogy sokan választják majd a külföldi intézményeket az álmuk teljesítéséhez. Van olyan brno-i klinika, amely azt is vállalta, hogy a magyarországi intézményekből díjmentesen szállítják át pácienseik fagyasztott embrióit és ivarsejtjeit intézményükbe.

Folyamatosan nő a magyar páciensek száma


A cseh és szlovák klinikák pácienseinek 10-15 százaléka magyar volt 2021 augusztusában, a jogszabályi változás miatt pedig további emelkedésre számítanak. A csehországi klinikák eddig is vonzóak voltak azok számára, akiknél petesejtdonációra volt szükség, mert kevésbé szigorúak a feltételek: a donoroknak nem kell közeli hozzátartozónak lennie, valamint pénzbeli fizetséget is kapnak az adományozásért. Átszámítva néhány százezer forintot kapnak, amit a kezelésen részt vevő pár fizet, így jóval több esély nyílik meg az érintettek számára.

Sok magyar pár választása esik cseh intézményre, itt kifejezetten engedékeny a törvényi környezet. Azonos nemű párok és egyedülálló nők ugyan nem végeztethetnek mesterséges megtermékenyítést, több olyan szolgáltatás is elérhető a cseh központokban, amelyek hazánkban nem, ilyen például a donorpetesejt használata. Továbbá engedélyezett az úgynevezett preimplantációs genetikai szűrés, amelynek lényege, hogy előzetesen genetikai vizsgálatot végeznek az embriókon, kiszűrve az esetleges mutációkat, így csak a teljesen egészséges embriókat ültetik vissza. Ehhez hasonlóan létező lehetőség a béranyaság is. Csehországban közel 40 klinika várja a meddő párokat.

A még közelebbi Szlovák Köztársaságban nincsenek törvényi korlátozások a lombikkezelésben résztvevők életkorára, a donorprogramok pedig névtelenek. Az összes szokásos lombikkezelést elvégezik, az IVF-t, az IUI-t, a PICSI-t stb., beleértve a donorprogramokat. Az in vitro fertilizáció (IVF) a szervezeten kívüli megtermékenyítést jelenti, amely főként azok számára megoldás, ha zártak vagy hiányoznak a petevezetékek, súlyos mértékű az endometriózis, vagy nagy mértékű a férfi eredetű meddőség. Az intauterint inszemináció (IUI) a petesejt felé haladó spermium útjának megkönnyítését jelenti, az módszer akkor jó megoldás, ha a sikertelenség oka a partner spermájának nem megfelelő minősége, vagy a hölgy rendszertelen ovulációja áll a probléma hátterében. A presected sperm intracytoplasmic sperm injection (PICSI) során pedig egyetlen sperma kerül kiválasztásra, amelyet közvetlenül az érett petesejtbe juttatnak. Többszöri vetélés, alacsony spermiumszám esetén javasolt az alkalmazása.

Milyen árkategóriákban mozognak a kezelések?


Mivel külföldi intézményekről van szó, jellemzően itt nem elérhető a magyarok számára a magyar betegbiztosítás, így a teljes árat kell minden esetben figyelembe venni. Egy általános kivizsgálás ára mindkét fél számára 80-100 euró között mozog, míg a saját petesejttel történő IVF beavatkozás beleértve a konzultációt, a kezelési tervet, a megfigyeléseket, a petesejt leszívását, a spermium előkészítését és a beültetést is – 2500-3000 euró közötti árkategóriában érhető el. Ugyanez az eljárás adományozott petesejtek esetén 4500-5000 euróba kerül az átlagot tekintve. Mivel mindössze néhány napig szükséges személyesen jelen lenni a folyamat során, és a távolság nem nagy, maga az utazás sem jelent terhet és többszöri plusz költséget a leendő szülők számára.

Összehasonlítom a klinikák árait

 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!