Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Milyen meddőségi beavatkozásokra számíthat?

meddőségi-beavatkozások.webp

2022 nyarától kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetőek az erre jogosult nők hazánkban, ezt azt jelenti, hogy magán intézményekben meddőségi kivizsgálásokra továbbra is van lehetőség, de ezeken a helyeken nincsenek meddőségi beavatkozások.


A meddőség kezelésének módszerei közül, amennyiben nem lehetséges a terápiás vagy sebészeti megoldás, bizonyos esetekben és körültekintő vizsgálatok után csak az asszisztált reprodukciós technikák vezetnek eredményre. Jelenleg öt beavatkozást támogatnak a meddő pároknak hazánkban, egy gyermek születését követően pedig további négyet, 45 éves korig. A gyógyszertámogatás 90 százalékos.

Fontos orvosi vizsgálatok a beavatkozások előtt:

• a meddőség tényének és okának megállapításához szükséges orvosi vizsgálat,
• az ivarsejtek adományozását megelőző, a donor egészségi állapotának és genetikai alkalmasságának megállapítását célzó vizsgálatok, 
• a tárolt ivarsejtek tárolás és felhasználás előtti vizsgálata, 
• az embrióadományozást megelőző – a recipiensre és az embrióra vonatkozó – vizsgálatok,
• az ivarszervek reprodukciós funkcióját javító kezelések,
• a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.

Miként csoportosítjuk a beavatkozásokat?

Megkülönböztetjük az eljárás módja szerint az anyaméhen belüli, valamint a mesterséges körülmények között zajló művi megtermékenyítési folyamatokat.

- Méhen belüli beavatkozás: inszemináció:
Ez egy asszisztált reprodukciós eljárás, amely a mesterséges megtermékenyítési módok közül a legkíméletesebb.

- Testen kívüli eljárások: IVF, ICSI, AHA:
A testen kívül végzett beavatkozásokat az embriók osztódásának fázisáig mesterséges körülmények között hajtják végre. Az anyatesten kívüli művi megtermékenyítés az IVF, hétköznapi nevén lombikbébi-eljárás.

Asszisztált reprodukciós (mesterséges megtermékenyítés) beavatkozások

A reprodukciós eljárás elvégzésére irányuló szakorvosi javaslatot a szülész-nőgyógyász szakorvos készíti az andrológus véleményének figyelembevételével.

1. In vitro fertilizáció és embriótranszfer, az embriók beültetése a méhbe (IVF-ET):  az igazoltan mindkét oldalt lezárt vagy hiányzó petevezeték, nem korrigálható petevezeték károsodás, a petevezeték működésének zavarával társult endometriózis, immunológiai eredetű vagy ismeretlen eredetű meddőség, andrológiai eredetű meddőség esetén jöhet szóba.

2. In vitro fertilizáció és embriótranszfer (adományozott vagy saját célra lefagyasztott spermiummal):  a fenti eltéréseken, betegségeken kívül OTA-szindróma, nem korrigálható ejakulációzavar, herék veleszületett vagy szerzett hiánya, herék atrophiája, a hímivarsejtek mutációs elváltozásának lehetősége (pl. kemo- vagy sugárterápia következtében), valamint súlyos örökletes megbetegedés átörökítésének lehetősége, saját hímivarsejttel végzett többszöri sikertelen ICSI (MESA, TESA), Rh-negatív vércsoportú izoimmunizált nőbeteg esetében végezhető.

3. In vitro fertilizáció és embriótranszfer adományozott vagy saját célra lefagyasztott női ivarsejttel:

- Adományozott női ivarsejttel: a petefészekműködés hiánya (korai petefészek kimerülés, rezisztens petefészek tünetegyüttes, kemo- vagy sugárterápia) következtében kialakult korai menopauza, a petefészek szerzett hiánya, súlyos örökletes megbetegedés átvitelének lehetősége, többszöri sikertelen IVF-ET vagy ICSI kezelés, előrehaladott életkor esetén.

- Saját célra lefagyasztott női ivarsejttel: egyebek mellett veszélyes, fokozottan veszélyes vagy egészségkárosító munkakörben foglalkoztatott személynél, ha az ebből eredő sérülés, egészségromlás a termékenységet károsította.

4. Embriótranszfer adományozott embrióval: a férfi és a nő együttes infertilitása, a pár mindkét tagjának súlyos örökíthető genetikai terheltsége, a férfi vagy a nő meddősége és legalább egyoldali genetikai terheltség esetén, ha adományozott petesejttel vagy hímivarsejttel végzett assszisztált reprodukciós eljárások ismételten sikertelennek bizonyultak, akkor is szóba jöhet ez a lehetőség.

5. Intracitoplazmatikus spermium injektálás (ICSI): a kiválasztott spermát közvetlenül az érett petesejtbe juttatják, súlyos andrológiai eredetű meddőség esetén, a választott típus az andrológus véleményének megfelelően történik; ha a hímivarsejtek előkészítés utáni száma nem éri el az 500 000-et, illetve korábbi két sikertelen IVF-ET beavatkozás esetén. Az ICSI módszer változata a PICSI, ekkor a petesejt megtermékenyítéséhez csak érett spermiumokat használnak.

6. Intracitoplazmatikus spermium injektálás és mikrosebészeti mellékherei sperma aspiráció (ICSI-MESA): egyebek mellett eredménytelen rekonstrukciós műtétek,  Young-szindróma, mindkét oldali ejakulációs csatorna szintjében fennálló elzáródás, az ejakuláció hiánya gerincvelő-sérülés miatt, szexuális funkciózavar egyes esetei esetében.

7. Intracitoplazmatikus spermium injektálás és herei sperma extrakció (ICSI-TESA): a MESA elvégzését lehetetlenné tevő hegesedés, IVF kezelés során jelentkező maszturbációs problémák bizonyos eseteiben jöhet szóba.

8. Asszisztált hatching (AH):  35 évnél idősebb életkorban, magas alap szérum FSH értéknél, korábban több sikertelen embriótranszferrel végződött kezeléskor.

9. In vitro fertilizáció embriófagyasztással: petefészek túlstimulációs szindróma veszélye esetén a petesejtek leszívását és megtermékenyítését követően, preimplantációs diagnoszikai eljárás kapcsán az eredmény megérkezéséig, illetve az egészséges embriók kiválasztásáig, amennyiben a visszaültetett embriók befogadására alkalmatlan a méhnyálkahártya, petesejtleszívást követően az embriók visszaültetését lehetetlenné tevő körülménynél, például vérzésnél.

10. Mesterséges ondóbevitel:

- Az Artificialis inseminatio (AI): a legegyszerűbben kivitelezhető eljárás, a megtermékenyítés a férfi ivarsejtjével az anya testén belül valósul meg.

- A férj vagy élettárs hímivarsejtjeivel (AIH) vagy (AIP): a nő ovulációs időszakában a hímivarsejtet a petevezetékbe helyezik, hogy így segítsék a petesejt megtermékenyülését; a hüvelybe történő ejakuláció képtelensége esetén, illetve az alábbi értékeket figyelve: kóros spermiogram, kevesebb mint l0 millió/ml, kevesebb mint 30 százalék jól mozgó spermium, kevesebb mint 30 százalék normális morfológiáju spermium, az ejakulátum mennyisége kevesebb mint l ml, az ejakulátum kifejezetten fokozott viszkozitása, illetve immunológiai eredetű meddőség, ismeretlen eredetű meddőség fennállásakor.

- Idegen férfi hímivarsejtjeivel (AID):  nem korrigálható ejakulációzavar, herék veleszületett vagy szerzett hiánya, herék atrophiája, a hímivarsejtek mutációs elváltozásának lehetősége (pl. kemo- vagy sugárterápia következtében), súlyos örökletes megbetegedés átörökítésének lehetősége, saját hímivarsejtekkel végzett többszöri sikertelen ICSI (MESA, TESA).
 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!