Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Férfi meddőség: veleszületett és szerzett rendellenességek is állhatnak a háttérben!

meddőség-okai-férfi.webp

A férfi meddőség 35 éves kor felett öt párból egyet érint. A nemzőképességet számos tényező befolyásolhatja: egyebek mellett veleszületett vagy szerzett húgy- és ivarszerveket érintő rendellenességek, húgyúti vagy ondóúti fertőzések rosszindulatú betegségek, vagy azok kezelése, hormonzavarok, genetikai rendellenességek.

A férfiaknál a közösülési képesség, a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó, annak akadálymentes ürülése, illetve az ivarcsatorna fertőzésmentessége az alapfeltétele a nemzőképességnek.

Egyes kémiai és fizikai hatások (túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, kemoterápiás szerek) is okozhatják a spermaképződés csökkenését vagy a spermák fokozott pusztulását. Beszélhetünk a spermiumok részleges vagy teljes hiányáról, vagy gyenge mozgásáról. Mindegyik esetben gyulladás áll a háttérben.

Betegségek, amelyek befolyásolhatják a nemzőképességet

A férfi termékenységét veleszületett vagy szerzett húgy-ivarszervi elváltozások, húgy-ivarszervi fertőzések, hormonális zavarok, immunológiai betegségek, rosszindulatú daganatok, genetikai rendellenességek, szexuális problémák, valamint életmódbeli tényezők befolyásolhatják. Ezek a változások megzavarhatják a spermiumok képződését, transzportját, és meddőséget (infertilitás, sterilitás) okozhatnak.

A herék betegségei, így a herevisszér, herecsavarodás, valamint a herék és a mellékherék gyulladásai, daganatai infertilitáshoz vezethetnek. Amennyiben épek a herék, sikeres lehet a kezelés, illetve a meddőség is orvosolható.

Problémát jelenthet a veleszületett ondóvezeték hiánya, vagy fertőzés következtében kialakult ondóvezeték elzáródás is. A férfi meddőség 15 százalékát valamilyen ondóúti elzáródás okozza, emiatt a spermiumok nem ürülnek megfelelően.

Az ivarcsatorna-fertőzés igen gyakori probléma, hátterében prosztatagyulladás található, és kialakulhat bármiféle ondórendellenesség.

A tesztoszteron, azaz férfihormon-termelő szervek működésére az agyban elhelyezkedő hipotalamusz és agyalapi mirigy hat, amennyiben ezek közül bármelyik megbetegszik, például gyulladás következtében, felborul a hormonegyensúly és nemzőképtelenség alakulhat ki.

A cukorbetegség a férfiaknál károsíthatja a sperma minőségét, merevedési zavar jöhet létre, így okozhat meddőséget. A diabétesz gyakran megelőzhető egészséges életmóddal, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozási szokások elhagyásával, rendszeres testmozgással.

A kromoszómák szerkezeti- vagy számbeli eltérése szintén befolyásolhatja a nemzőképességet. A leggyakoribb eltérés férfiaknál a Dupla Y-szindróma és a Klinefelter-szindróma. A veleszületett rendellenességekre, génhibákra visszavezethető meddőséget a spermiumok teljes hiánya jellemzi. Van olyan rendellenesség (például a ritka Ivemark-szindróma), amelynél megfelelő ugyan a spermaszám, de génhiba miatt azok mozgásképtelenek.

A gyulladások (főként szexuális úton terjedő fertőző betegségeknél) következtében sérülnek, hegesednek, illetve elzáródnak a herék és a mellékherék, így gátlódik a sperma kiürülése.

Daganatos betegségek, műtétek, műtét utáni kezelések (kemoterápia, sugárkezelés) is okozhatnak nemzőképtelenséget.

Például daganat, gyulladás következtében felborulhat a hormonegyensúly. Amikor a tesztoszteron hormon szintje lecsökken, férfi klimax alakul ki. A középkorúakat egyre gyakrabban hőhullámok, vérnyomás-ingadozás, alvászavar, hirtelen hangulatváltások gyötrik.

A nem megfelelő életmód következménye

A stressz mellett a megváltozott étkezési szokások, a vitaminhiány, a kevesebb ásványi anyagok és mikroelemek bevitele, a nem megfelelő életmód, így a mozgásszegény mindennapok, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás közvetlen kapcsolatba hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével. A dohányzás akár 15 százalékkal csökkenheti a spermakép minőségét.

Diagnosztika és kezelés

Egy alapos fizikális vizsgálattal kezdődik minden (testalkat, has, külső nemi szervek vizsgálata, here, mellékhere, ondóvezeték, hímvessző, illetve a prosztata vizsgálata), majd spermavizsgálat (spermiumok mennyisége, mozgékonysága, alakja, a sperma kémhatása) következik. Ezután ultrahang- és röntgenvizsgálat, vérből végzett hormonmeghatározás, illetve genetikai vizsgálat is szükségessé válik.

A kezelés sok esetben sikeres, gyulladás esetén antibiotikumos terápia indokolt, valamint elengedhetetlen az életmódváltás, a megtermékenyítő-képesség javítása érdekében alkalmazhatnak speciális készítményeket. Ritka esetben hormonkezelés jöhet szóba, valamint szükség lehet műtéti beavatkozásra.

Nagyon fontos a rost- és vitamindús, alacsony zsír- és cukortartalmú ételek beiktatása az étrendbe, a vitaminok mellett pedig az ásványi anyagok (kalcium, magnézium) és mikroelemek (réz, szelén) bevitele is jótékonyan hat a férfiak egészségére.

Köztudott, hogy rendszeres testmozgás, akár a szabadban, akár az edzőteremben pozitív hatással van a férfi nemi hormonok termelődésére.

Tíz meddő férfiből sajnos négy esetben nem lehet pontosan tudni, mi az oka a férfi meddőségnek. Ezt nevezzük idiopathiás, azaz ismeretlen okú meddőségnek. 
 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!