Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Lombikprogram 45 éves kor felett: az eljárások sikeressége az életkortól is függ!

45 ev felett1 (1).webp

Minden ötödik pár küzd meddőségi problémával, a sikertelen teherbeesés miatt meddőségi centrumot választó nők fele 40 év feletti. Az IVF elvégzésére tulajdonképpen nincs meghúzva korhatár, de fontos tudnia a pároknak, hogy a teherbeesés esélye ilyenkor radikálisan lecsökken, és ez a mesterséges megtermékenyítésre is vonatkozik. Jó hír, hogy évente 4000 gyermek jön világra valamilyen lombikprogramban, ez a teljes születésszám közel 5 százaléka.

Az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti hölgyek aránya, pedig az életkornak döntő jelentősége van az asszisztált reprodukció során is, ugyanis 45 éves kor felett egyre kisebb eséllyel lehet egészséges petesejtet találni.

Egy 35 éves nőnek közel 45 százalék esélye van arra, hogy sikeres lesz a lombikkezelés, 40 éves kor fölött már csak 10-15 százalékos valószínűséggel jön létre a terhesség, 45 éves kor fölött pedig már csak 1-2 százalékos az esély. Mi áll ennek a hátterében? Egy nőnek 35 évesen a petesejtjeinek genetikailag már csak a fele egészséges, 40 évesen pedig tízből csupán három, 45 év felett már csak elvétve találni egy-egy egészséges petesejtet.

  • Az életkorral növekszik a kromoszóma-rendellenességek kockázata,
  • romlik a petesejtek minősége,
  • a petesejtekben található DNS idővel tönkremegy, egyre több a hiba az örökítőanyagban.

Szerencsére a korszerű meddőségi eljárások reményt adnak a gyermektelen pároknak, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a módszerek is a meglévő ivarsejtjeikre épülnek.

  • 30 éves kor körül a saját petesejttel történő megtermékenyítés az esetek felében sikeres.
  • 40 évesen már csak az esetek negyedében lehet beszélni sikerről. 
  • 45 év felett a lombikprogram sikerességének több tényezője van, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Tippek a pároknak!

Fontos az információ!

Tájékozódjon megbízható forrásokból, és nagyon fontos, hogy a kezelőorvossal szorosan együttműködve tegyenek meg mindent a sikeres gyermekáldás eléréséért.

Természetes úton vagy egyből lombik?

Az általános orvosi ajánlás 40 év feletti nők számára, hogy 3 hónap sikertelen természetes próbálkozás után keressenek fel egy meddőségi szakembert, de van aki nem vár ennyit sem. Beszélje meg orvosával, hogy mi a megfelelő, érdemes-e várni.

Döntőek a vizsgálati értékek!

Az AMH normál értéke 38-40 évesen 1,1 ng/ml, 41 év felett 0,5 ng/ml. 
Az FSH normál értéke 38-40 évesen 8,4 mIU/ml alatti, 41 év felett 8,5 mIU/ml alatti.

Javítani kell a petesejt minőségét!

Az étrend, az életmódbeli változások és az étrend-kiegészítők alkalmazása egyaránt segíthet a petesejt minőségének javításában. Egy petesejt érése mintegy 90 napot vesz igénybe, ezután kerül a petevezetékbe ovuláció során, ezért legalább 3-4 hónappal a lombikprogram előtt el kell kezdeni az életmódváltást, ha arra szükség van.

A spermium minősége ugyanolyan fontos, mint a petesejté!

A megtermékenyülés folyamatában mindkét félnek egyformán szerepe van. Ezért fontos az átfogó spermavizsgálat is (speciális tesztek, mint a DNS fragmentáció, HBA teszt, akroszóma reakció, ROS).

Donor petesejt vagy donor embrió használata?

A petesejt adományozást azoknak a főként 40 év feletti nőknek ajánlják, akiknek a petefészkei kevés petesejtet termelnek vagy egyáltalán nem termelnek. Az adományozott petesejt vagy adományozott embrió segítségével végzett kezelések igen sikeresek, érdemes ezekről a lehetőségekről is beszélni.

Embriófagyasztás?

Tájékozódjon az embriófagyasztásról, konzultáljon kezelőorvosával és a partnerével közösen döntsenek erről a lehetőségről, ha van rá mód. A be nem ültetett, életképes embriók sorsáról is dönthetnek a párok. Három lehetőség van: megsemmisítés, lefagyasztás és adományozás.

Sosem maradunk egyedül!

Sok 40 év feletti nő küzd hasonló problémával, köztük nagyon sok híresség is. Ne érezzen dühöt vagy szégyent, nem számít, mások mit gondolnak, nem szabad sosem feladni a célt.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!