Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

A sikertelen lombikprogram jelei

sikertelenlombik.webp

A sikertelen teherbeesés leggyakoribb okai között említhetjük a hormonrendszer, a pajzsmirigyhormonok, illetve az immunrendszer működési zavarait, illetve előfordulhat, hogy elzáródott a petevezeték vagy a herecsatorna, illetve gondot okozhat az is, hogy az embrió nem tud megtapadni a méhüregben a méh valamilyen fejlődési rendellenessége miatt.

Minden ötödik pár küzd meddőségi problémával, a gyermektelenség oka hasonló arányban (40-40 százalék) származhat a férfi és a nő irányából, 20 százalékban pedig mindkét fél esetében szükséges kutakodni. A terméketlenségnek lehet szervi oka, így a nőknél egyebek mellett a petevezeték elzáródása, a peteérés, a méhüreg rendellenessége, illetve hormonális problémák merülhetnek fel, valamint szerzett meddőség is állhat a háttérben: a civilizációs ártalmak közé sorolhatóak a káros környezeti hatások, a nem megfelelő étkezés, az autoimmun megbetegedések, a pajzsmirigyműködést és a szénhidrátháztartást érintő zavarok.

A petesejtek minőségének fontos jelzője az életkor!

A petesejt minőségnek fontos szerepe van abban, hogy teherbe essen a nő. Az életkorral azonban növekszik a kromoszóma-rendellenességek kockázata, a petefészekben lévő petesejtek minősége leromlik, genetikailag már nem egészségesek. A legtöbb nőnek 40 éves korára közel 5000 petesejtje marad, és sajnos az endometriózis, a petevezeték-elzáródás, a korábbi petefészekműtét, illetve a kismedencei fertőzés vagy valamilyen autoimmun betegség és a genetikai rendellenesség, de akár a dohányzás tovább rontja az esélyeket.

Fontos különbség, hogy a férfiak hímivarsejtjei folyamatosan termelődnek akár egész életük során, a nők petesejteinek száma azonban évről-évre csökken. Egy nőnek 30 éves koráig 10-ből 7-8 egészséges petesejtje van, 35 évesen a petesejtjeinek már csak a fele egészséges, 40 évesen tízből csupán három, 45 év felett pedig már csak elvétve találni ép petesejtet.

A férfisterilitás sokkal gyakoribb, mint gondolták!

A férfiak spermiumának minőségét és mennyiségét vizsgáló tanulmányokból kiderült: négy évtizedes időszak (1973–2011) alatt a férfiak spermaszáma átlagosan mintegy 60%-kal csökkent a fejlett országokban. Ennek hátterében főként civilizációs és környezeti hatások találhatóak. Elsődleges meddőségnél az ivarsejtek hiánya, rossz minősége, a herecsatorna-elzáródás, különféle genetikai és hormonális problémák is jelenthetnek problémát a férfiak esetében.

Meddőség: mi lehet a megoldás?

Egy párnak általában 1 év sikertelen próbálkozás után orvosi segítséget kell kérnie a teherbe eséshez. Fontos mindkét fél esetében elvégezni a megfelelő vizsgálatokat, majd a meddőségi szakember, közreműködve a párral, megfelelő asszisztált reprodukciós technikát választ: inszeminációt vagy lombikprogramot.

A lombikprogram sikeressége is életkorfüggő!

30 éves kor körül a saját petesejttel történő megtermékenyítés még az esetek felében sikeres, átlagosan 2-3 lombikkezelés szükséges a várt eredmény eléréséhez, 40 évesen az esetek negyedében beszélhetünk sikerről, 45 éves kor felett pedig nagyon fontos mérlegelni és konzultálni orvosunkkal, hogy belevágjunk-e a programba.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!