Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Lombikprogram és munkajog

lombik-munka.webp

Amennyiben a munkavállaló lombikprogramba kerül, mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól, azaz nem kell szabadságot kivennie a kezelés idejére, ez igazolt távollétnek minősül. Ehhez azonban az kell, hogy időben tájékoztassa a munkáltatót, és átadja számára az erről szóló klinikai igazolást. Fontos, hogy kizárólag az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő tényleges kezelés, vizsgálat, beavatkozás időtartamára vonatkozik a távollét.

Mikor jár a távollét?

  • Lombikbébi programban való részvétel esetében, minden hivatalos orvosi kezelés ide tartozik, ami a baba megérkezését segíti.
  • A véradáshoz szükséges, legalább 4 óra időtartam.
  • A szoptatás első 6 hónapjában naponta kétszer 1, ikrek esetén kétszer 2 óra baba-mama idő jár. Ezután a 9. hónap végéig naponta 1, ikrek esetén naponta 2 óra.

Tisztázni kell azt is, hogy mi számít a jogszabály szerint reprodukciós eljárásnak: ilyennek tekinthető a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, az ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, az embrióadományozással végzett embrióbeültetés, a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.

Felmondhat-e a munkaadó?

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a nő munkaviszonyát az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt – olvasható a Munka törvénykönyvében. Amennyiben felmondást kap, akkor védelemre hivatkozhat. Ha munkavállaló nem nyújt pontos tájékoztatást az eljárásról vagy titkolja azt, úgy a védelemre nem hivatkozhat. A védelem minden, megszűnt kezelést követő újbóli kezeléstől kezdődően megilleti a munkavállalót.

„Az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés – de legkésőbb annak megkezdésétől számított 6 hónap időtartam – alatti felmondási védettség úgy értelmezendő, hogy az esetlegesen sikertelenül befejeződött kezelés után e védettség megszűnik, de ezen okból az újabb emberi reprodukciós eljárással ismételten elkezdődik a munkáltatói felmondás tilalmának időtartama.” (13/2018. számú munkaügyi elvi határozat)

Vonatkozó jogszabályok

Védelmek és kedvezmények: Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. I. törvény (Mt.) 65. § (1) bek. e) pontja
Az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolása: 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet
A reprodukciós eljárásról: Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 166. § rendelkezése
Távolléti díjról: Mt. 146. § (3)
Védelem időtartamáról: Mt. 65. § (1) bek. e) pontja, 13/2018. számú munkaügyi elvi határozat

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!