Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

A lombikprogram menete

ivf1.jpg

Miután a meddő pár tagjainál elvégezték a megfelelő vizsgálatokat, a meddőségi szakember az elváltozás, illetve a felmerülő probléma jellege alapján kiválasztja a megfelelő asszisztált reprodukciós technikát: az inszeminációt vagy a lombikprogramot.

A leggyakoribb asszisztált reprodukciós technika az inszemináció és a lombikprogram. Az inszeminációnál a petesejt megtermékenyítése a méhen belül zajlik, a lombikprogram (klasszikus művi megtermékenyítés, IVF) esetében, ahogyan a nevéből is látszik, méhen kívül, laborkörülmények között.

IVF: többhetes módszer

A módszer körülbelül egy 5 hetes folyamatot vesz igénybe a peteéréstől a megtermékenyítésen át az embriók beültetéséig. Az asszisztált reprodukciós kezelés egy konzultációval kezdődik, amelynek során részletesen elemzik a pár reprodukciós képességeit és a korábbi kezelések történetét, ekkor döntenek a megfelelő eljárásról, figyelembe véve nagyon sok szempontot.

  1. Stimuláció: az a cél, hogy minél több érett petesejt álljon rendelkezésre a leszívás előtt, ezért hormontartalmú készítményekkel arra ösztönzik a petefészket, hogy több tüsző kezdjen fejlődni. A ciklus 2-3. napján indul a hormoninjekciók beadása, ezt követően pedig kétnaponta ellenőrzik a fejlődő tüszők számát.
  2. A tüsző- vagy petesejtleszívás: az ultrahangfejre egy tűt helyezve leszívják a tüszőfolyadékot, majd ebből nyerik ki a petesejteket, amelyeket ezután egy különleges tápoldatban tárolnak, biztosítva ezzel az anyaméhben lévő körülményeket.
  3. A megtermékenyítés: a leszívást követő 4-5 óra elteltével az előre bekészített spermiumokkal végbemehet a mesterséges megtermékenyítés. Amennyiben megfelelő számú és minőségű hímivarsejt áll rendelkezésre, akkor a hímivarsejteket a petesejt mellé engedik és lezajlik a megtermékenyítés. Amennyiben csak egy hímivarsejt áll rendelkezésre, az úgynevezett ICSI eljárást alkalmazzák.
  4. Az embriótenyésztés: miután megteremtik a természetes anyai közeget, kiválasztják, hogy mely embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre. Az első 16-18 óra után lezajlik a megtermékenyülés, majd 26-28 órát követően az első sejtosztódás. A tenyésztés folyamata maximum öt napig tart.
  5. Az embrió beültetése: a kiválasztott embriót vagy embriókat bejuttatják a méhbe. Ez a beavatkozás fájdalommentes és a páciens már aznap távozhat a kórházból. Amennyiben maradtak szabályosan fejlődő embriók, amelyeket nem ültettek be, azok lefagyaszthatóak és tárolhatóak, majd felhasználhatóak.

Ezután következik egy 2 hetes várakozási idő, majd a terhességi teszt, amelyre minden meddő pár vár.

A lombikbébiprogramban részt venni hatalmas vállalás mind testi, mind lelki értelemben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a meddő pár minél alaposabban tájékozódjon, mielőtt a kezelés mellett dönt.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!