Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Meddőségi kezelések az államosítás után

meddőség.webp

2022. június végétől kizárólag állami intézmények folytathatnak meddőségi kezelést, jelenleg egy tucat központban ingyenes a diagnosztikus eljárások teljes köre a férfiak és a nők számára egyaránt. A párok körülbelül 15-20 százaléka küzd valamilyen meddőséggel.

A kormány 2019-ben államosított hat meddőségi klinikát, ahol már addig is lehetőség volt közfinanszírozott IVF beavatkozásokra. Ekkor került állami kézbe a Forgács, a Kaáli, valamint a Dévai Intézet. Ezt követően már csak három olyan centrum maradt, ahol igénybe lehetett venni magánellátást. A 2021-es, újabb jogszabályi változásig, a TritonLife Róbert Magánkórház, a Reprosys Kft., valamint a Versys Clinics végezhettek magánellátóként lombikkezelést. A TritonLife intézményét az állam megvásárolta, így 2021 szeptemberétől állami központként működik tovább. Idén június végével bezár a Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics, mert nem kerülnek állami fenntartásba, ezzel június 30-án végleg megszűnik a magánintézményekben végzett lombikkezelések lehetősége hazánkban. 
A Humánreprodukciós Igazgatóság az állami kézbe vett meddőségi klinikákat vezeti. Ellátja egyebek mellett a humán reprodukciós kezelésekkel kapcsolatos központi koordinációs feladatokat, közreműködik a szakmai koncepciók kialakításában, megszervezi a humánreprodukciós járóbetegellátás módszertanát, felméri a képzések rendszerét.

Milyen változás várható?


Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért vették saját kézbe a meddőségi klinikákat a kormány indoklása szerint. A rendelet továbbá kimondja azt is, hogy azoknak a magánszolgáltatóknak, akik nem tesznek eleget a feltételeknek, 2022. június 30-tól elveszítik engedélyüket. A vállalkozásokat kártalanítják, ehhez azonban az általuk tárolt embriókat és ivarsejteket át kell adniuk a tovább működő állami intézmények részére.

A hazánkban jelenleg működő 13 állami intézményben 6–8000 ciklust végeznek évente, amiből körülbelül 2–3000 gyermek születik. Ez a szám évek óta nem változik.

Lesznek, akik kiszorulnak az állami ellátásból


A jelenlegi törvényi szabályozás alapján hazánkban csak 45 év alatti nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben. Ennek során összesen 5 ingyenes próbálkozásra van lehetőség, ennyit finanszíroz ugyanis az állam. Maga az embrióbeültetés folyamata már próbálkozásnak számít. Nagyon sok pár éppen azért választotta a magánkezeléseket, mert ott nem volt hasonló korlátozás. Azaz, ha nem változik a törvény, azok a nők, akik már túl vannak az ötszöri próbálkozáson, vagy elmúltak 45 évesek, kizáródnak a programból. Továbbá nehéz helyzetbe kerülnek azok a hölgyek is, akik bár megfelelnének a feltételeknek, nem rendelkeznek magyar társadalombiztosítással. Ennek hátterében állhat külföldi állampolgárság vagy akár egy másik országban fizetett TB is.

Sok pár választja a külföldi megoldást


A gyakorlat azt mutatja, hogy már most rengeteg pár megy külföldre, akik főleg a közeli Csehországot és Szlovákiát célozzák meg. A két országban megerősített magyar nyelvű jelenléttel és sok esetben magyar orvosokkal készülnek a fogadásukra. Az egyik brno-i klinika még ennél is tovább ment, a jelenlegi magyarországi helyzetre reagálva úgy döntöttek, akik igénylik, az itthoni intézményekből díjmentesen szállítják át pácienseik fagyasztott embrióit és ivarsejtjeit a saját intézményükbe.

Különbségek a hazai állami és a külföldi magánellátások között


A hazai magánintézményekben továbbra is lehetőség van meddőségi kivizsgálásra, ami számos különféle eljárást foglal magában. Mivel a meddőség hátterében gyakran állnak hormonális problémák, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok elvégzése is fontos, de a szervi eredetű elváltozásokra is figyelmet kell fordítani. Az ilyen vizsgálatok során ellenőrzik például a petefészek működését, hogy van-e petesejtérés, milyen a petesejt minősége, a megtermékenyült petesejt be tud-e ágyazódni a méhben, az anyai immunvédekezés engedi-e, biztosítja-e az embrió fejlődését. A beültetés azonban már csak állami klinikán történhet. Míg korábban magánrendelőben is végezhettek inszeminációt, amely során az ondóbevitel mesterséges módon történik meg, a tisztított hímivarsejteket a méhbe fecskendezik, ám ma már erre sincs lehetőség magánfinanszírozásban, csak az állami lombikközpontban.

Az engedékenyebb törvényi keretek mellett azért is választják sokan a külföldi centrumokat, mert jellemzően számos olyan ellátás elérhető a külföldi magán meddőségi centrumokban, amelyekre a hazai állami klinikákon nincs lehetőség. Ilyen például a donorpetesejt használata vagy az embrió genetikai vizsgálata. Az előbbi módszer azoknak a pároknak jelenthet hatalmas segítséget, ahol a terméketlenség problémája a női félnél jelentkezik, a probléma forrása pedig kifejezetten a petefészek és a petesejtek elégtelensége. Az eljárás lényege, hogy a donor petesejtjének leszívása után a szervezeten kívül megtermékenyítésre kerül a partner hímivarsejtjével, amelyet lefagyasztanak, majd a befogadó nő peteérésének legideálisabb időpontjában beültetik a méhbe. Nem beszélve arról, hogy a magáncentrumokban nem csupán ezekért a szolgáltatásokért fizetünk, a törődést, a diszkréciót és a nagy fokú odafigyelést sem kell mellőzni.

A magyarországi magántulajdonú rendelőkben, klinikákon – a jelenlegi szabályozás mellett – lehetőség van az alapos meddőségi kivizsgálásra épp úgy, mint egyes szlovák vagy cseh klinikák kötelező vizsgálatainak itthoni kivitelezésén.

 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!