Lombikkülföldön logo
lombikkulfoldon.huMeddőségi kezelések külföldi magánkórházakban

Meddig tárolható az embrió?

Névtelen terv (3).webp

Egészséges ikrek születtek harminc éve lefagyasztott embriókból az Egyesült Államokban! Lydia és Timothy Ridgeway a leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból jöttek a világra.


Október végén jött világra Lydia és Timothy Ridgeway, akiket még 1992-ben fagyasztottak le embrióként. Ezzel Rachel és Philip Ridgeway néhány hete született gyerekei lehetnek a leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból született kisbabák a világon – írja a CNN.

Szinte felfoghatatlan, hogy ötéves voltam, amikor az ikrek megfogantak – nyilatkozta Philip Ridgeway.

Az embriókat in vitro megtermékenyítéssel (IVF) hozták létre, az apa az 50-es évei elején járt, és egy 34 éves petesejtdonort használtak fel. A megmaradt embriókat 1992. április 22-én fagyasztották le, és közel három évtizeden át tárolták folyékony nitrogénben, 200 fok alatti hőmérsékleten abban a reményben, hogy esetleg egy másik pár felhasználhatja majd őket, aztán a Ridgeway házaspárhoz kerültek.

Február 28-án olvasztották fel az embriókat, és sajnos az öt közül kettő nem volt életképes (a szakértők szerint körülbelül 80 százalékos a túlélési arány a fagyasztott embriók felolvasztásakor, és az embriótranszferek 25-40 százaléka élveszületéssel jár). A három embrióból úgy volt, hogy csak kettőt használnak fel, mert az orvos azt tanácsolta, hogy a többszörös embrió problémákat okozhat a terhesség során. A három embriót végül március 2-án, 29 évvel és 10 hónappal a lefagyasztásuk után helyezték át Rachelbe, és kettő sikeres volt, ikrek jöttek világra. A családnak egyébként négy másik gyermeke van, egyikük sem IVF-en vagy donoron keresztül fogant.

Embriótranszfer adományozott embrióval: szigorú szabályok

Az embrió adományozása orvosi eljárás. Amikor a családok IVF-en esnek át, több embriót termelhetnek, mint amennyit felhasználnak. A további embriók lehűtve tartósíthatók jövőbeli felhasználásra, kutatásra vagy éppen képzésre adományozhatóak a reproduktív orvoslás tudományának előmozdítása érdekében, vagy adhatók olyan pároknak, akik gyermeket szeretnének, de eddig nem sikerült nekik.

Sokan a köznyelvben „embrió örökbefogadásnak” nevezik a folyamatot, de az örökbefogadás és az adományozás nem ugyanaz. Az örökbefogadás élő gyerekekre vonatkozik, egy jogi eljárás, amelynek során szülő-gyermek kapcsolat jön létre.

Mikor van rá lehetőség?

A férfi és a nő együttes infertilitása, a pár mindkét tagjának súlyos örökíthető genetikai terheltsége, a férfi vagy a nő meddősége és legalább egyoldali genetikai terheltség esetén, ha adományozott petesejttel vagy hímivarsejttel végzett assszisztált reprodukciós eljárások ismételten sikertelennek bizonyultak, akkor is szóba jöhet ez a lehetőség.

Az embrióik kiválasztásához egy donor adatbázison mennek keresztül a családok, és mint minden más emberi szövetadományozásnál, az embrióknak is meg kell felelniük bizonyos alkalmassági irányelveknek az adományozáshoz:

• családi felmérés történik
• legalább 3 évig házasoknak kell lenniük
• a pároknak genetikailag is meg kell felelniük
• részt vesznek bizonyos betegségek szűrésén

Az embriókat nagyjából korlátlan ideig le lehet fagyasztani!

Az úgynevezett kriokonzerválás az embriók és spermium minták megőrzése. Az embriók fagyasztása (vitrifikációját) modern technikával, egy zárt rendszerben történik. Az embriók szinte azonnal fagyasztott állapotba kerülnek az ultragyors fagyasztási technikának köszönve, így sikeresebb lehet a meddőség kezelése, ugyanis friss embriókkal valósul meg a kezelés – olvasható az egyik cseh magánklinika honlapján.

• Az embrió kora nem befolyásolhatja a gyermek egészségét. 
• Sokkal fontosabb annak a nőnek a kora, aki az embrióba került petesejtet adományozta.

„Közel 200 fok alatti hőmérsékleten a biológiai folyamatok lényegében lelassulnak, és így talán nem is számít a különbség aközött, hogy egy hétre, egy hónapra, egy évre, egy évtizedre vagy akár két évtizedre lefagyasztjuk” – mondta dr. Jim Toner atlantai termékenységi szakember. Úgy tűnik, hogy a folyékony nitrogénben tárolt sperma, petesejt vagy embrió soha nem tapasztalja meg az idő múlását.

 

letöltés.webp
image001_11zon.webp

A képek forrásai: CNN és a Reprofit hivatalos honlapja

tag-ico

Címkék

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!